Operation Stella Polaris är en hemlig men spektakulär underrättelseoperation 1944

Operation Stella Polaris är en hemlig men spektakulär underrättelseoperation 1944 post thumbnail image

Operation Stella Polaris är ett minne som länge har fascinerat historiker och underrättelseexperter. 1944 lyckades Förenta Nationernas flygvapen genomföra en hemlig opertion som skulle ha stor betydelse för Europas utvekling.

Under andra världskriget samlades stora mängder av Alliansens flygplan i norra Norge för att kunna kontrollera vissa delar i norra Europa, speciellt den finska kustlinjen. Detta ledde till en spektakulär opertion som blev känd som Operation Stella Polaris.

Operationen inleddes den 5 augusti 1944 när ett tiotal allierade bombplan gjorde ett framstöt mot norska luftförsvaret med flygplan tillhörande de britiska Bomber Command och de brittiska Royal Air Force och Royal Australian Air Force. Denna stöt misslyckades dock, vilket resulterade i att de allierade fick sitt största förluster under hela operationen. Operationstriden fortsatte dock fram till den 10 augusti. Omkring 400 flygplan deltog i operationen och slogs i norska luftrummet.

Resultatet av Operation Stella Polaris blev just det de hade hoppats på – efter attackerna så hade den Nazi-kontrollerade kontrollen över luftfartsområdet sakta men säkert underminerats och Norge fick chansen att återta sin politiska autonomi efter det att Mellaneuropa hade befriats från den nazistiska trohetsedan.

Operation Stella Polaris har alltså gått till historien som en hemlig men framgångsrik underrättelseoperation med stor betydelse för Europas utveckling. Efter Freden 1945 så skulle Norges vikten som strategisk stat minska ytterligare, men glöm inte bort – Operation Stella Polaris spelade en mycket stor roll i förberedelserna inför de hjältemodiga norrmännens fysiska och politiska befrielse. Glöm inte bort hur viktig denna historiska dag var för Europa!

I början av 1944 utfördes Operation Stella Polaris, en hemlig och spektakulär underrättelseoperation av den svenska marinen. Denna viktiga historiska händelse togs upp som ett led i att skydda det neutrala Sveriges kust mot ubåtar från det fientliga Tyskland.

Operationen handlade om att skicka marinkommandos inom landgränsen för att undersöka anmälda tyska ubåtar som hade gått vilse. Dessa specialister i undervattensarbete hade istruktioner att bord och besegra varje båt de hittade och förbrylla tyskarna. De skulle också undersöka om det fanns några andra ubåtar eller stridsdetaljer som rörde den tyska marina.

För att överdriva initiativ hyllades “Operation Stella Polaris” som en stor seger över Nazisterna. Dess effekter var dramatiska för vad gäller underrättelseuppgifter från Sverige och misslyckandet från de tyska styrkorna att ta landet vartefter operationen utfördes.

Efter operationen rykte Operation Stella Polaris till livet eftersom den bevisade den Svenska marinens stridsberedskap och veteraner som deltagit har fungerat som inspirationsmodeller för andra yngre troende nationella idoler.

Trots dess offentliga meriter har Operation Stella Polaris under många år varit ett mysterium som ligger bortom almännans kunskaper. Först de senaste åren har detta unika äventyr presenterats för allmänheten genom olika vetenskapliga teorier, föreläsningar, tv-program och dokumentärer. Resultatet har fört mer uppmärksamhet på utförandena av operationen, vilket har lett till en medvetenhet om den svenska marinas fantastiska insatser 1944.

Related Post

Stella Polaris var evakueringen av hela den finska signalunderrättelsetjänsten från finskt territorium till SverigeStella Polaris var evakueringen av hela den finska signalunderrättelsetjänsten från finskt territorium till Sverige

I dag presenterade det finska försvarsdepartementet hur en stor evakuering fastställdes under det kalla kriget, när den finska signalunderrättelsetjänsten flyttades från finskt territorium till Sverige. Operation Stella Polaris utfördes i